NASZA OFERTA

  1. Sprzedaż hurtowa i detaliczna (w dowolnych ilościach)
  2. 1. Olej sojowy - jadalny (do pasz lub dalszej obróbki).
    2. Makuch sojowy - wysokobiałkowy komponent do pasz dla zwierząt.
    3. Soja ekstrudowana - wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny komponent do pasz.
  3. Usługi w zakresie:
  4. 1. Suszenie i czyszczenie zbóż w tym kukurydzy.
    2. Tłoczenie oleju z nasion powierzonych powyżej 100 ton (rzepak, słonecznik, len).
  5. Skup:
  6. - rzepaku
    - kukurydzy
Olej sojowy
Olej sojowy
Surowiec wyprodukowany z ziaren soi niemodyfikowanych genetycznie. Pozyskiwany jest na drodze procesu tłoczenia ziaren soi. Jest doskonałym dodatkiem paszowym, stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.



makuch
Makuch sojowy
Białkowy produkt powstający w wyniku tłoczenia ziarna soi.
Zawiera dużą ilość aminokwasów siarkowych, jest cennym źródłem białka i tłuszczu. Posiada bardzo wysoką wartość energetyczną i jest doskonałą paszą dla wszystkich gatunków zwierząt.


Wyniki badania chemicznego w suchej masie - makuch sojowy produkcji STW sp. z o.o.
LP Parametr badany Wynik
1 Popiół 5,80%
2 Białko surowe 45,44%
3 Włókno surowe 6,73%
4 Tłuszcz surowy 5,63%


Soja Ekstrudowana
Ekstruzja – proces cieplny – w następstwie poddania surowca działaniu bardzo wysokiego ciśnienia następuje gwałtowne ogrzanie do temperatury 120-130 C. W wyniku takiego działania następuje rozerwanie komórek włókna, żelatynizacja i dekstrynizacja skrobi oraz co najważniejsze dezaktywacja czynników antyżywieniowych: np. inhibitorów trypsyny, mikroflory i szkodliwych enzymów, redukcja poziomu glukozynolanów, a także następuje sterylizacja produktu. W wyniku ekstruzji zwiększa się strawność białka, skrobi, włókna i oleju zawartego w produkcie, co podnosi wartość energetyczną ekstrudowanych materiałów. Stabilność tłuszczów zawartych w produkcie ulega poprawie – ponieważ powodujące jełczenie enzymy, takie jak: lipaza ulegają denaturacji natomiast lecytyna i tokoferole pozostają w pełni aktywne.